Well-positioned businessman gets away with everything

wichapalota1

 

A businessman with good relations and who likes to boast about being a self-made man has a long list of suspicious dealings to his name. Despite being apparently heavily indebted and also suspected by the authorities, it appears he is immune to any repercussions.


The career of Jozsef Wicha is littered with stories and ventures that failed, folded or are burdened with bank mortgages. This March, the court ordered his Wis Holding Zrt to go into liquidation, by that point he was also a target for the authorities.

The national bureau of investigations (NNI) at one point impounded a number of his assets, he was charged with removing collateral for his contractual obligations. During the source of the investigation, NNI also made claims to a castle resort building Wicha owned. Only to shortly be instructed to lift the claim, since it turned out that Wicha transferred ownership of the asset to his adult children. Either he was fortunate in his timing knowing that investigators would eventually come, or he had the correct connections and knew it for a fact.

The asset, a building mostly resembling a palace was prized for Wis Holding, and it usually served as collateral for various bank loans, often several banks had mortgages filed one after the other.

The court deemed that simply changing ownership within the family means that rightful financial demands could not be foreclosed upon.

Wicha’s entire career is laden with similar instances, until he made it into Hungary’s 100 wealthiest people list. From a heating installation and repairman he started small and then built his empire. When asked, he likes to boast the importance of being a self-made man and also that he has enough money, claiming success in his ventures is what is important to him rather than getting richer.

Nonetheless, his history shows he may have had a helping hand or two. His intricate network of companies had dealings over the years with the state development bank MFB, and he received altogether HUF 4 billion in European Union development funds.

The banks liked Wicha’s businesses, there were loans and the related mortgages placed on almost every asset that the group of companies owned and served as mutual coverage. This allowed several of the major banks in Hungary to file a legitimate claim for most of what Wicha claims he successfully built on his own and is still an advocate of entrepreneurship.

Nonetheless, the entire timeline is littered with liquidations, bankruptcies and there are still many disputes pending.

Original article in Hungarian

Your support matters 

Atlatszo.hu is financed by nonpartisan and non-governmental sources; we do not accept money from state institutions, political parties and affiliates. We rely on support from readers. Donate here.

 • trolltartó

  Csak a gyakorlatot törvényesítik.

 • András József Fazekas

  Vicces ez az atlatszó.hu.

  Ez itt most a “Ludas Matyi” utóda próbál lenni?

  • atus

   Melyik résznél támadt kedved nevetni? 😮

 • https://www.etsy.com/shop/PuHaPro Wendriner Piroska

  És ezek tették kötelezővé az erkölcstant. Beszarás.

  • seymour scagnetti

   Az csak a jobbágyokra vonatkozik. Nekik elég lesz a nevük leírását megtanulni, 100 alatti számokat összeadni, kivonni és erkölcstant tanulni. És fegyelmet.

   • Thyscio Niedyn

    Így van, és megkapják az ideológiát is mellé:
    “ettől függetlenül lehetsz boldog ember”

  • szorokin

   –>> más: Átláccósok, Bodoky, IT-sek !!!
   roppant módon idegesítő és zavaró az újítás, a rolló/redőny-menü, nagyon el lett b@szva, ennyi. :S

   hálás olvasótok lennék/maradok, csak csináljatok ezzel valamit !! :)

 • Simon Gábor László

  Lopni, csalni, hazudni, s a fidesz fényre derül!

 • Sandor Gera sr.

  Na szóval ez is az államilag enerált korrupció egyik eleme.
  Bevádolható a teljes fityisz párt kormányostól orbánostól képviselőstől együtt.

 • István Tamasi

  Így megy ez Szotyialista Mutyisztánban.

 • Bitstream Fractalized

  Az egész cikk kufárkodás a félelemmel. Nem derül ki belőle, hogy a támogatások a költségvetés mekkora hányadát teszik ki, és, hogy mennyire hatékonyak a támogatott vállalkozások. Ugyanis ez a lényeg. Mindegy, hogy kinek az urambátyja kap támogatást addig, amíg az nyereséget termelő vállalkozást tart fent.

  Megkérdezném azért, hogy ha olyan nagy lenne itthon a korrupció, akkor miért nő a gazdaság bőven az uniós és jelentősen régiós átlag fölött?

  • kiscamel

   Egyrészt mert választási év volt, másrészt a bázis időszak nagyon sz@r.

  • http://www.budapest.hu Baszki, nincs már mit ellopni.

   Vettem a fáradságot és utánadnéztem. Konklúzió: te a NER-propagandát nem csak Magyarországon-, de a Németországban is nyomod.

   Mondanám, hogy “öszinte elismerésem a teljesítményedért”, meg hogy “nem vagy kispályás”, de mivel magam is kint élek nyugaton, így elsö kézböl tolmácsolhatom a itteniek véleményét. Rólad: idekint nem vagy több egy hamisítatlan köztörvényes-Orbán propagandistánál. Bizony :)))))
   De nem rossz próbálkozás a Habonyéktól, valljuk be, na.

   Azért áruld már el így pacekba, miben kapod ezért a fizudat, rubelben vagy óróban?

  • http://pasthelod.hell-and-heaven.org/ Pas

   > Nem derül ki belőle, hogy a támogatások a költségvetés mekkora hányadát teszik ki, és, hogy mennyire hatékonyak a támogatott vállalkozások. Ugyanis ez a lényeg. Mindegy, hogy kinek az urambátyja kap támogatást addig, amíg az nyereséget termelő vállalkozást tart fent.

   A lényeges a közpénz közel ideális (tehát optimális) allokációja. Nem az a lényeg, hogy nyereséges vállalkozást tartsunk fent mesterségesen, hanem (egyrészt), hogy oda pumpáljuk a pénzt, ahol ennek a legnagyobb a nyereségfokozó, növekedésstimuláló, serkentő, gazdaságélénkítő hatása. (Másrészt oda, ahol a legnagyobb szükség van rá, hogy az adott régió ne szakadjon ki a hatékony gazdasági szférából, pl. ne kezdjenek fát lopni ahelyett, hogy fizetnek érte, mert az nettó veszteség, és a veszteségmegelőzés néha nagyobb reálértékű, mint egy jaj de szépen elmuzsikáló havercéget eltartani.)

   > Megkérdezném azért, hogy ha olyan nagy lenne itthon a korrupció, akkor miért nő a gazdaság bőven az uniós és jelentősen régiós átlag fölött?

   Megkérdezheted, de attól még, hogy az úniós átlag fölött nő most a gazdaságunk a korrupció terjedésével annak gyökereinek mélyülésével előbb utóbb a jó öreg logikai láncok bezárulnak, a hatékonyság helyett a haverság lesz a rendezőelv.

   (És akkor még nem is beszélve arról, hogy van egy olyan lehetőség is, hogy a a német-francia-angol háromszög állt be és túlteljesítettük, taps nekünk, de attól még nem lesz oké a korrupció, és nem tudod, hogy anélkül hol tartanánk most. — Például ha nem arra várna a fél bürokrácia, hogy kitatlálja a főnök, hogy kik is a haverjai, hogy tudják a pénzosztók, hogy kiknek adjanak … akkor már rég lehívhattunk volna még egy csomó EU-s pénzt. Ettől még nem lenne tiszta az annyira.

   És ha már nagyon bele akarunk menni, elég megnézni, hogy a gazdasági számokat kiválóan lehet feltolni a gazdaság tényleges növelése nélkül véges természeti kincsek exportjával. Lásd Gazprom.)

 • Kan di Átusz

  A legszebb és a módszerük lényege, hogy jövőre a ktgv.ben jelen állás szerint a megszűnő korkedvezményre szednek 1,5 milliárd HUF korkedvezmény biztosítási járulékot a terv szerint.
  Ezt figyelhettük meg a munkanélküli járadék csökkentésében, amit 9 hónapról 3 hónapra csökkentettek változatlan % munkabérrész befizetése mellett.
  Lenyúlják az asztma-allergiát kiváltó parlagfű írtásra NAV által begyüjtött 1%-ot amit célzottan ajánlottak fel, nem pedig minisztériuni cipőpucolók és repipgácsák diplomata táskák stb-re.
  Leszedik az SZJA-t , a mindenenlévő AFA-t, az adó módjára beszedett EHO-t és nyugdíj járulékokat, tranzakciós illetéket stb.. De mindez nem elég még az eu-spénzekből is csurgatnak. Mindezt az u,n. szabad elosztásra fodítják, vagyis egyre kevesebbet jutattva belölük egészségügyre, oktatásra, , munkafeltételek,
  szolgáltatások fejlesztésére,létfeltételek javítására, egy szóval a közjóra.
  Ez a hűségpénz kormányközelieknek megkapható, mint” családi
  hozzájárulás/alias köcsön” fedezete a földek, vágóhidak, budapesti
  házak,és magánkastélyokl stb.megszerzésénél .

  Ez
  már bejáratot módszere a
  kormánynak, így nyúlja le a dolgozók bérének jelentős részét
  jogtalanul. Mindent
  a szegényektől nyúlnak le, mert gazdagoknál ez meg sem jelenik, nem
  jelentős tétel 1-2milliós fizetések és 15-30%-os prémiumok mellett.,.
  Minden jól ki van találva, ezt alapozza meg az egy párti tákolmány és
  annak folyamatos hízó testre igazítása, akár egyházi segédlettel.